Du vet inte hur din partner tänker

Ofta är det så att man tror sig veta hur partnern tänker. Problemet är att man då snabbt bestämmer sig för vad den andra tänker säga och slutar lyssna. Man missförstår varandra.

Det kan upplevas väldigt kränkande att någon förutsätter sig veta vad man menar. Man får inget utrymme att förklara och konflikten är oundviklig.

Lyssna på din älskade. Utgå från att det alltid kan finnas fler betydelser än du tror. Om det var något du redan viste, varför skulle din partner säga det igen? Nej, det är ofta så att mycket man säger kan låta snarlikt, men det är ju det man menar som man vill förstå. Ansträng dig alltså. Att tro att man vet allt om sin partner är fel, man har alltid nya saker att upptäcka. Om det inte vore så så kunde man lika gärna ge upp. Det hela handlar om vilken inställning man väljer att ha.

Vi pratar inte för att vinna diskussionen eller för att markera positioner. Sätter man igång med det så befinner man sig på ett sluttande plan. Nej, man vill försöka upptäcka nya sidor hos varandra. Man vill hjälpa den andre att förstå en själv och bästa sättet att lyckas med det är att själv förstå sig på den andre. Att ha en öppen attityd är en mycket bättre inställning för att lyckas med det.